Sant Feliu de Guíxols

Al cor de la Costa Brava, a la vora del mar Mediterrani Catalunya posseeix un tresor a disposició de tot aquell que vulgui descobrir-ho. Sant Feliu de Guíxols, situat a la comarca del Baix Empordà és un municipi que val la pena conèixer.

Per la seva proximitat al mar i pel seu ambient i notorietat, aquest municipi s’ha convertit en un important centre de vacances. En aquest sentit Carmen Cervera ha tingut un important paper, atès que posseeix un xalet a Sant Feliu i ha promogut la creació d’un museu a l’antic monestir que aquest lloc posseeix.

La comarca de Sant Feliu de Guíxols està composta per vuit nuclis de població que són Les Bateries, La Casa Nova, El mes Trempat, Pedralta, Puntabrava, Sant Amancio, El Villar d’Aro i el propi Sant Feliu de Guíxols.

Envoltat de turons i boscos, sureres i alzines Sant Feliu ofereix als seus visitants un entorn envejable en el qual passar uns dies allunyats de la rutina pròpia en la qual sempre ens veiem immersos, un paradís al cor de la Costa Brava on gaudir de temperatures agradables durant tot l’any.

Sant Feliu de Guíxols es troba perfectament comunicat, ja sigui per terra gràcies a l’autovia C-31 que permet connectar amb l’autopista del Mediterrani, que constitueix la principal via a Catalunya. Compta amb diverses línies d’autobusos interurbans que li permeten accedir a Girona i altres municipis propers. A més, es troba a només 31 km de l’aeroport de Girona per la qual cosa la comunicació per aire és una opció molt interessant. Per la seva banda, l’estació de ferrocarrils de mitjana i curta distància es localitza a Caldes de Malavella a 20 km i l’estació de l’AVE a 34 km a Girona.

Sant Feliu amaga llocs i paisatges que delectaran a tots els seus visitants, autèntics tresors de la història a la vista de tots. Un lloc que no pot faltar en tota visita que es realitzi a Sant Feliu és el monestir benedictí que posseeix. Constitueix el màxim exponent patrimonial de la ciutat conservant elements de gran importància que daten de diferents èpoques i estils. Un d’aquests elements és el que es coneix com la romànica Porta Ferrada que data del segle X. Convertida en tot un símbol és la part més antiga d’aquest monestir. Es creu que aquesta part del monestir va ser antigament el palau d’un abat o d’un governador civil carolingi. Un altre dels elements que posseeix el monestir de Sant Feliu és l’església de la Mare de Deu dels Àngels i les torres del Corn i del Fum.

Aquest monestir actualment acull el Museu d’Història de la ciutat i pròximament serà la seu del centre d’art col·lecció catalana Carmen Thyssen-Bornemisza.

La ciutat de Sant Feliu de Guíxols va néixer a redós d’aquest monestir, des d’on va lluitar per alliberar-se dels abats, un passeig per la història de la zona gràcies a aquesta construcció arquitectònica.

La bellesa de les platges d’aquesta zona de Catalunya sorprèn a tots els viatgers. La platja de Sant Pol és un lloc tranquil on es pot practicar tot tipus d’esports aquàtics. La platja de Sant Feliu és altra de les meravelles que la Costa Brava ofereix, un lloc tranquil on desconnectar, comunicat amb el passeig marítim conegut com a Passeig de la Mar. A més de la bellesa pròpia d’aquestes zones costaneres, les cases modernistes de la platja de Sant Pol o les senyorials del passeig del Mar posen de manifest la història d’aquest lloc que sorprèn a cada pas. Al passeig marítim encara avui poden observar-se antigues mansions com la Casa Patxot construïda entre 1917 i 1920, en una zona considerada com un dels passejos més bonics de la costa mediterrània.

Una altra de les curiositats que no poden faltar en tota visita a Sant Feliu de Guixols és Pedralta. Situada entre Santa Cristina d’Aro i Sant Feliu de Guíxols és possible observar una de les pedres basculants més grans d’Europa. Una pedra de granit d’aproximadament 3,5 m d’alçada, 6 metres de longitud i 4 m d’ample col·locada sobre una formació de pedres més petites que el 1996 va perdre el seu equilibri natural. Aquesta formació de la naturalesa va ser reconstruïda en 1999 perdent en aquest moment la seva facultat de bascular. En aquesta zona es pot accedir a un mirador prop del Pedralta que permet gaudir d’unes vistes impressionants del mar i el paisatge.

Un altre lloc digne de ser visitat és el conegut com el Casino de la Constància. Situat al Passeig de la Mar resulta un edifici molt cridaner pel seu estil i colorit. No es tracta d’un lloc de jocs, sinó d’un centre cívic on es realitzaven activitats solidàries entre els ciutadans. Es va crear el 1888 per l´arquitecte General Guitart constituint un dels edificis més bonics de Sant Feliu de Guíxols. Ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i actualment acull un bar restaurant al seu interior.

Gaudir de les fantàstiques vistes que Sant Feliu de Guíxols ofereix és una de les activitats obligatòries per a tot turista que s’apropi a aquesta comarca. L’ermita de Sant Elm és un lloc excepcional per delectar-se a amb la vista impressionant del mar Mediterrani i poder apreciar la bellesa d’aquesta ermita construïda en 1452. Aquest lloc té una especial importància en la història de la Costa Brava ja que es diu que aquí va ser on va néixer el seu nom. El 1908 el periodista català Ferran Agulló va realitzar una visita a aquesta zona i meravellat per la bellesa del entorn va pronunciar les paraules “Costa Brava”, paraules que va deixar immortalitzades en un article el 12 de setembre de 1908 al diari La Veu de Catalunya. Posteriorment es va construir un monòlit a l’esplanada del mirador d’aquesta zona per recordar aquest moment tant important de la història d´aquesta zona del Mediterrani.

Sant Feliu de Guíxols sorprèn i enamora, un lloc que permet descobrir la seva història a poc a poc, amb cada construcció i retall del passat que els seus carrers amaguen. Una destinació immillorable per gaudir d’uns dies de pau i relaxació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *